1 - femart

Refuse to be enemies

12.07.2022

A unique feminist festival celebrates a decade and tries to do what is not done enough in Serbia or Kosovo – to openly oppose the war ● Gilad Sade visited the festival and spoke with the organizers, who say: “There are those who try to separate us – but there is no place for that”

Click on the link to see the article in the original text: https://www.zman.co.il/325230/

289889642_785280122849722_2712342239163435659_n

Shfaqja Forum Teatër “Le t’ndryshojmë!”

13.06.2022

Të rinj e të reja nga Prishtina e Fushë Kosova sollën shfaqjen forum teatër “Le t’ndryshojmë!”.

Artpolis – Qendra për Art dhe Komunitet në kuadër të Koalicionit të Kosovës për Pajtim, prezantoi shfaqjen në Amfiteatrin e Stacionit Hekurudhor të Fushë Kosovës, me 13 qershor 2022.

Ngjarja zhvillohet në hapësirat shkollore, ku një djalë nga komuniteti rom bullizohet nga shoqja e tij e klasës, përderisa mësimdhënësja nuk reagon.

Ajo vazhdon mësimin duke injoruar atë se çka po ndodhë në klasë. Por jo të gjithë janë racistë sepse Drini ka një shoqe që e mbron dhe e fuqizon. Edhe Dea përqeshet nga shoqëria por kjo nuk e ndalon atë të jetë në anën e drejtë dhe të luftojë për të drejtat e barabarta.

“Le t’ndryshojmë!” vjen si thirrje për të luftuar racizmin e paragjykimet. Të bashkuar për të ndryshuar botën.

Luajtën: Blerza Krasniqi, Driada Gashi, Laurant Gashi, Lorea Dauti, Resul Krasniqi.
Mentor: Ismail Kasumi

Shfaqja “Le t’ndryshojmë!” implementohet nga Artpolis – Qendra për Art dhe Komunitet në kuadër të Koalicionit të Kosovës për Pajtim dhe përkrahet nga Bashkimi Evropian në Kosovë, përmes projektit „ Transformimi i perceptimeve konfliktuale përmes rritjes së angazhimit qytetar dhe komunitar në Kosovë“.

285352722_767069354670799_5688563085058860081_n

Shfaqja Forum Teatër “#MeToo”

26.05.2022

Artpolis – Qendra për Art dhe Komunitet në kuadër të Koalicionit të Kosovës për Pajtim, prezantoi shfaqjen e të rinjve/rejave Forum Teatër: “#MeToo”, në Qendrën e Kulturës së Mitrovicës “Rexhep Mitrovica”, me 26 maj 2022.

Nxënës dhe mësimdhënës të shkollave të gjimnazit ishin prezent për të përcjellur shfaqjen dhe për të diskutuar më pastaj rreth temës së trajtuar, ngacmimi seksual.

Nën tingujt e flautës u prezantua një ditë e zakonshme në familjen Azemi, ku mendësia patriarkale kufizon hapësirën dhe mundësinë për tu shprehë dhe për të qenë të lirë në mendime e veprime.

….”Syt e tij qe mi ngulte nga lart e poshtë gjatë gjithë kohës, e nuk i mjaftoi, edhe me m’prekë ia nisi!… Unë kam faj! Kam faj qysh s’mujta me u largu! A e ka bo këtë vetëm pse unë jam veshë ashtu?! Po kurrgjë keq bre s’jam veshë! Ai s’mundet me u arsyetu për këtë, se me u veshë mirë s’është faj, me u veshë mirë se arsyeton asnjë deshirë të burrit për me e prekë një grua apo vajzë!” …

Luajnë: Eriona Hoti, Lendita Humolli, Refik Tupella dhe Sonila Pllashniku
Flautë: Erika Sinani
Mentor: Ismaili Kasumi
Mjeshtër i dritave: Mursel Bekteshi

Shfaqja „#MeToo“ implementohet nga Artpolis – Qendra për Art dhe Komunitet në kuadër të Koalicionit të Kosovës për Pajtim dhe përkrahet nga Bashkimi Evropian në Kosovë, përmes projektit „ Transformimi i perceptimeve konfliktuale përmes rritjes së angazhimit qytetar dhe komunitar në Kosovë“.

279506749_5039402839447254_284084780034431782_n

Drejt edhe një festë e Ditës e Shën Gjergjit pas dy vitesh izolim

04.05.2022

Dita e Shën Gjergjit ishte veçanërisht në fokusin e viteve 90 të shekullit XX, duke hyrë në rrethin vicioz të izolimit, i cili fatkeqësisht është ende i kushtëzuar edhe sot e kësaj dite. Jetojmë dhe mbijetojmë për dekadën e tretë, ndërsa dita e Shën Gjergjit është me interes të madh, përveç nga Goranëve dhe në etni dhe komunitetet e tjera, pikërisht për shkak të autenticitetit dhe bukurisë së kësaj tradite. Pra, mund ta imagjinoni se çfarë do të thoshte ky izolim për goranët që udhëtuan në këmbë drejt Selanikut, Sofjes si dhe Stambollit dhe madje edhe më tej në lindje dhe në perëndim për qindra vjet para luftërave në gjysmën e parë të shekullit të XX-të.

Goranët dhe stereotipet

Si në çdo komunitet dhe në goranë, ka mësues, mjekë, kirurgë, sportistë, inxhinierë, shkrimtarë, juristë, gjykatës, ekonomistë, gazetarë… Por e gjithë kjo nuk mjaftoi për të thyer stereotipet se goranët janë vetëm pastiçer, kuzhinierë të mirë, si dhe politikanë jo shumë të mirë, edhe pse gjithçka e parë deri tani, për faktin se ky profesion kërkon më shumë se vullnet të pastër, të paktën pak edukim nga diploma të shkollës mesmë si dhe doktorë shkencash me diploma të dyshimtë që janë në këto poste.

Qentë i Sharrit, ushqimi dhe klima

Goranët dikur ishin të famshëm për qentë e tyre i Sharrit, mishin cilësor të deleve dhe lopave, qumështin, djathin dhe ëmbëlsirat. Ata u përfaqësuan me sportistë të suksesshëm dhe ekspertë të fushave të tjera. Pavarësisht kushteve të vështira të jetesës dhe klimës së ashpër. Ata kanë arritur deri më sot të qëndrojnë në vatrat shekullore, pavarësisht shpronësimeve të ndryshme të padrejta për qendra turistike, hotele, projekte të ripërtëritshme të energjisë osë energjisë së gjelbërt e të ngjashme.

Dhe sigurisht enigma numër 1 apo ajo që zgjon imagjinatën e disave është festimi apo shënimi i festës së Shën Gjergjit apo Ditës përkujtimore të goranëve më 6 maj.

I njejta poashtu festohet nga data 3 deri më 10 maj në trevave e Gorës. Fatkeqësisht, për dy vitet e fundit nuk ishte e mundur të mblidheshin për shkak të pandemisë i Covid19. Megjithatë, askush nuk e di saktësisht se sa larg daton ky festival. Në të cilat organizohen festa popullore, tubime të rinjsh dhe panaire tradicionale për mbledhjen e të rinjve, për hir të martesave të mundshme ose për takime me familjen dhe miqtë. Kjo datë praktikohet pak a shumë në të gjithë trevave që mbulon Gora, gjithsej 30 fshatra dhe vendbanime, nga të cilat 19 janë në Kosovë, 9 në Shqipëri dhe 2 në Maqedoninë e Veriut.

Kurse fshatrat gorane në Kosovë janë: Restelicë, Rapçë, Dragash (gjithashtu qendra komunale), Vraniq, Radeshë, Luboviq, Leshtanë, Broti, Zlipotoku, Globoçicë, Mlikë, Kukaulanë, Krushevë, Baçkë, Dikancë, Orrçushë, Kristëc (19 fshatra). Në Shqipëri: Shishtaveci, Borje, Zapod, Pakishë, Orgost, Cërnalevë, Kosharishtë, Oreshek dhe  Orçikël (9 fshatra), dhe Maqedonia e Veriut: Urviq dhe Jellovjanë (2 fshatra).

Koha për dasma dhe festa

Kjo është edhe data e dasmave dhe festave që nisin në ditën e Shën Gjergjit dhe zgjasin deri në mes të gushtit kur natyra merr jetë. Dhe përfundojnë menjëherë pas asaj periudhe me ardhjen e borës, e cila me ndihmën e erës së bjeshkave e vesh Gorën me një fustan dimërore mrekullueshme të nusëries. Bashkësinë goranët përveç gjuhës e karakterizon edhe një traditë e veçantë, trashëgimia kulturore materiale dhe jomateriale, poezia popullore, proza, tregimet dhe tregimet e dashurisë.

Veshjet popullore dhe të rinjtë

Kostumet që nusja e ardhshme i përgatit gjatë dimrave të gjatë malore dhe zbukurohen me zell me simbolet e pranverës, diellit, qiellit, motive lulesh për veten e tyre, bashkëshortin e ardhshëm, të dashurit tyr, por edhe dasmorët. Edhe kostumet dalloj nga fshati në fshat.

Të porsamartuarit e veshin këtë kostum për herë të parë dhe të fund në ditën e dasmës, të cilën e veshin gjatë dasmës dhe ceremonia mund të zgjasë deri në 30 ditë e më shumë dhe me gëzim në fshatrat malore. Dhe pas dasmës, ajo do të përgatisë kostumin e radhës për vajzat e saj dhe dizajni do të jetë dukshëm i ndryshëm, por në thelb të njëjtat ngjyra bazë janë të njëjta.

Dita e bariut

Dita e Shën Gjergjit shënon datën e kullotjes së bagëtive në bjeshkë, ku ka edhe zakone të ndryshme interesante.

Sportet në bjeshkët e Sharrit

Ndërsa në disa dekadat e fundit, pas hapjes së fabrikave dhe zhvillimit të turizmit, futbolli është shumë më i përfaqësuar, gjë që nuk do të thotë se janë harruar mundja-pelivanët, boksi apo sporte të tjera individuale. Goranët kishin dhanë një kontribut të dukshëm në çështjen anësore më të rëndësishme në botë. Ndërsa brezat e vjetër kujtojnë se me rastin e ditëlindjes së dikurshme të Titos apo Ditës së Rinisë në qendër të komunës u organizua një turne i veçantë futbolli dhe se ishte diçka që mblodhi njerëzit së bashku me turneun e famshëm të mundjes pelivani.

Futbolli ishte pikërisht ai që bashkon, duke pasur parasysh se futbolli është diçka ku multietniciteti shton vlerën, dhe futbollisti më i mirë është gjithmonë i yni, pavarësisht origjinës, fesë apo ngjyrës së lëkurës, dhe lojtarët e shohin njëri-tjetrin si familje, edhe pse janë. të gjitha pa kilogramë të tepërt.

Pra, ka tifozë të Partizanit dhe Crvena Zvezdës (Ylli i Kuq) nga Beogradi, Dinamo nga Zagrebi dhe Hajduku nga Spliti, Sarajevë dhe Zhelezniçar nga Sarajevë, etj. Por edhe ekipe të tjera të futbollit evropian dhe aziatik.

Ndërsa hitet e vërteta janë tregimet dhe anekdotat për futbollistët e ish-Jugosllavisë: Beara, Sushiqi, Jusufi, Vokrri, Shekullarac, Saviqeviqi, Xhajiqi, Shukeri, Prosineçki, Pançev, Boban, Hallillhoxhiqi … ata janë shumë të njohur në kafenetë ku mblidhen të gjithë, pavarësisht nga mosha tyre.

Dhe ku kujtojnë me admirim e herë me komplet të afërmit e tyre, apo fqinjët që lanë gjurmë në botën e sportit si futbollisti i ndjerë Fahrudin Jusufi, apo i riu Mirallem Sullejmani dhe në sportet e tjera grupore Zufer Avdija si dhe Deni Avdija, Daniell Sinani e shumë të tjerë. Natyrisht, plejadë e atyre që nuk arritën të shkëlqejnë po bëhet më e madhe, por është një histori tjetër që është më pak interesante.

Dhe e fundit por jo më pak e rëndësishme

Fatkeqësisht, për dekada të tëra, nga injoranca, keqdashja apo përfitimi material, disa janë përpjekur të numërojnë qelizat e ADN-së e gjakut dhe të portretizojnë goranët përmes stereotipave të ndryshme negative, duke imponuar fajin kolektiv për këtë apo atë.

Ata përpiqen t’i indoktrinojnë nën ndikimin e fuqive rajonale, dhe/ose grupeve fetare ose të interesit dhe asnjëherë për të mirën e popullit apo shtetit. Me gjithë vështirësitë e jetës, goranët e sfidojnë këtë fat me optimizmin, zakonet, këmbënguljen dhe mënyrën të jetesës dhe botëkuptimin e goranëvë.

Arsyeja e përvetësimit?

Ndoshta një nga arsyet e përvetësimit të goranëve dhe interesimi i madh për origjinën e tyre është pozita gjeografike që ata kanë krijuar që kur njihen dhe dihet se ata nuk kishin ushtri dhe jetonin në një zonë që ka kushte të vështira për të. pjesën më të madhe të vitit për të mbijetuar.

Gjuha e goranëve?

Përveç gjuhës/të folurit (që është padyshim me origjinë gjuhe e sllave e jugut, pavarësisht përpjekjeve për ta paraqitur ndryshe), disa autorë pohojnë se goranët përmenden në të dhënat romake (bizantine), por jo ku. Pra pohimit në punimet e ndryshme seminarike (lexo diploma, master apo doktoraturë) me nota të ulëta dhe tejet politike në universitetet e huaja në rajon se (goranët) janë turq, bullgarë, vllehë….. dhe lista vazhdon.Istina je da su Goranci su samo Goranci i to im je dovoljno.

Sa i përket alfabetit gjatë periudhës së sundimit turk, alfabeti zyrtar ishte versioni arab i shkronjave arabe të modifikuara për të arabikë e Perandori Turke, ndërsa gjuha ishte goranë, pra alfabeti që ishte zyrtarisht në përdorim në atë kohë. Dhe pas tërheqjes së tyre nga Ballkani, në këtë zonë hyri në përdorim azbukë (cirilicë), ndërsa në shkollët gjuhë ishte serbishtja dhe diku në vitet 1980 alfabeti latin. Meqë ra fjala, deri në kohën para luftërave ballkanike, në trevë ë Gorës kishte edhe punishte të prodhimit të pushkëve… ..

Sido që të jetë, për sa i përket gjuhës, e folura gorane në jetën e përditshme ndryshon nga fshati në fshat në lidhje me disa fjalë, por në thelb nuk e vështirëson komunikimin. Natyrisht, si në të gjitha bashkësitë më të vogla etnike, ka shumë shkrimtarë të mëdhenj, më të bukur, më të pasur, më të fortë, më të mëdhenj e të ngjashëm.

Megjithatë, gjithçka që identifikon goranët është më së shumti rezultat i përrallave dhe këngëve popullore, ndërsa në tridhjetë vitet e fundit e deri më sot, trendi i pseudo-intelektualëve dhe kuazi-historianëve të sapoformuar politikë, të cilët kanë probleme identiteti për një arsye ose një tjetër. , është forcuar nga pozitat politike, po mundohen të sigurojnë vend në tekstet shkollore dhe diçka që do të jetë epitafi i tyre me gërryerjen e qenies gorane.

Numri i përgjithshëm i goranëve nuk dihet, dihet dhe është sekret publik se gjatë regjistrimit të fundit në Kosovë në vitin 2011 ka pasur keqpërdorime të mëdha dhe regjistrime arbitrare. Ndërsa pritet që në regjistrimin e ardhshëm kjo dukuri të reduktohet ndjeshëm. Fjala vjen, numri i goranëve në Dragash, Kosovë, rajon dhe botë i kalon 40 mijë. Gjithashtu nuk duhet të anashkalojmë faktin se goranët ende jetojnë kryesisht në vendet e ish-Jugosllavisë, por në Evropë, Amerikë si dhe Azi. Ndërsa kufijtë janë sfida kryesore në jetën e goranëve.

Fatir Berzati është kryeredaktor, por edhe gazetar në redaksinë e agjencisë së lajmeve Kosova.info në gjuhët sllave të jugut, që nga themelimi i redaksisë, me zyrën në Prishtinë dhe Prizren. Aktivist afatgjatë i shoqërisë civile, me profesion inxhinier makinerisë dhe anëtar i disa organizatave ndërkombëtare dhe vendore, por edhe grupeve të punës qeveritare, me fokus mbrojtjen e të drejtave të njeriut, ekonominë dhe bashkëpunimin ndërkombëtar me pjesëmarrje apo partneritet në dhjetëra projekte të BE-së ndër vite.

DSC_0344

Trajnimi i Programit të Forum Teatrit bashkon të rinj e të reja në Durrës

15-18.04.2022

Trajnimi i Programit të Forum Teatrit bashkon të rinj e të reja në Durrës

18 vajza e djem nga komuniteti shqiptar dhe serb kanë qenë pjesë e Trajnimi të Programit Forum Teatër të mbajtur më 15-18 prill, 2022 në Durrës/Shqipëri.

Të mentoruar nga artistët Zana Hoxha dhe Edlir Gashi pjesëmarrësit kanë pasur rastin të mësojnë shumë gjëra rreth teatrit, lëvizjeve skenike, gjuhës së trupit, dhe mbi të gjitha të komunikuarit përmes shfaqjeve forum teatër.

Kësaj radhe në Durrës, në një ambient shumë më ndryshe se herave tjera, e me një hapësirë të sigurt për shoqërim dhe krijim të lidhjeve e njohjeve të reja, duke mësuar edhe për kulturën e këtij vendi.

Pjesëmarrësit arritën të shijojnë edhe plazhin gjatë zhvillimit të aktiviteteve (meditim, trajnim dhe argëtim), duke krijuar një lidhje të ngushtë me natyrën dhe me njëri-tjetrin. Për të thyer barrierat e paragjykimet dhe duke i bërë që të reflektojnë mbi jetën e tyre, ishin në gjendje t’i ndajnë përvojat e tyre me njëri-tjetrin me sinqeritet.

Diversiteti kulturor ishte pikë e rëndësishme e trajnimit, ku pjesëmarrësit u inkurajuan të flasin gjuhën amtare secili, duke ua siguruar përkthimin simultant, dhe në këtë mënyrë të shkëmbenin kulturat, përvojat e përjetimet.

Edhe më të veçantë këtë trajnim e ka bërë diversiteti i grupit të të rinjve/rejave. Ata/Ato ishin të moshave e profesioneve të ndryshme; nxënës/e, student/e, mësimdhënës/e, biznesmen/e, polic/e dhe jurist/e të moshës nga 16-31 vjeç.
Trajnimi arriti fundin me një ceremoni të zbulimit të “mikut sekret” dhe certifikimit të pjesëmarrësve.

Ky aktivitet mbështetet nga Bashkimi Evropian në Kosovë përmes projektit “Transformimi i perceptimeve konfliktuale përmes rritjes së angazhimit qytetar dhe të komunitetit në Kosovë” i zbatuar nga Artpolis dhe OJQ AKTIV si anëtare të Koalicionit të Kosovës për Pajtim (KCR).

DSC_0156-2

KONFERENCA: E KALUARA, E TASHMJA, FORUMI I SË ARDHMES – GJENDJA E PAJTIMIT NË KOSOVË

15.04.2022

OJQ AKTIV, në bashkëpunim me anëtarët e Koalicionit të Kosovës për Pajtim, organizoi konferencën “E kaluara, e tashmja, FORUMI I ARDHMES – Gjendja e Pajtimit në Kosovë”, e cila u mbajt më 12 dhe 13 prill në Qendrën e Energjisë Qytetare në Mitrovicën e Veriut.

Në katër panele, 15 ekspertë nga fusha të ndryshme në prani të përfaqësuesve të komunitetit diplomatik, mediave, shoqërisë civile dhe të rinjve nga komunitetet e ndryshme etnike, diskutuan temën e pajtimit nga perspektiva e mediave, shoqërisë civile, sigurisë dhe pozitës së komuniteteve joshumicë. Përfaqësues të mediave, shoqërisë civile dhe ekspertë të të drejtave të njeriut thanë se është e nevojshme të ndërtohet pajtimi përmes dialogut të drejtpërdrejtë të të gjitha komuniteteve, me pjesëmarrjen aktive të institucioneve.

Konferencën e hapi drejtori ekzekutiv i OJQ Aktiv, Miodrag Milliqeviq, i cili fillimisht parashtroi pyetjen nëse e gjithë shoqëria ka bërë mjaft në procesin e pajtimit ndërmjet serbëve dhe shqiptarëve, por edhe komuniteteve tjera në Kosovë.

“Pritjet e shumë prej nesh sot janë se ne si shoqëri jemi mjaftueshëm të aftë për t’u përballur me të gjitha problemet që rëndojnë komunitetet tona, dhe që kemi forcë të mjaftueshme dhe një shkallë të lartë përkushtimi për të tejkaluar sfidat e shumta me të cilat përballemi si shoqëri për më shumë se dy dekada”, tha Milliqeviq.

Sipas tij, normalizimi i plotë i marrëdhënieve nuk mund të arrihet pa mbështetjen e politikëbërësve zyrtarë, komunitetit ndërkombëtar, shoqërisë civile dhe mediave.

Në panelin e parë folën Goran Avramoviq, gazetar i Radio KiM, Xhemajl Rexha, kryetar i Asociacionit të Gazetarëve të Kosovës, Tatjana Llazareviq, kryeredaktore e portalit KoSSev dhe Besa Luci, kryeredaktore e portalit Kosovo 2.0.

Gazetarët vlerësuan se mediat nuk janë pengesë serioze për pajtim, por edhe se nuk japin ndonjë kontribut të madh në atë proces. Ata theksuan se më së shpeshti problemet raportohen nga këndvështrimi i narratives nacionale, ndërsa storjet për qytetarët dhe problemet e tyre të përditshme janë më pak të pranishme në media.

Është vlerësuar se “Roli i mediave nuk është të punojnë për pajtim, por nuk duhet të punojnë as në thellimin e dallimeve”.

Në panelin e dytë, Nora Ahmetaj, themeluese dhe drejtoreshë e Qendrës për Hulumtim, Dokumentim dhe Publikim, Marigona Sabiu, drejtoreshë e Nismës së të Rinjve për të Drejtat e Njeriut, Darko Dimitrijeviq, gazetar dhe drejtor ekzekutiv i Qendrës për të Drejtat e Komuniteteve të Pakicave, dhe Millica Jakovleviq, menaxhere e projektit, Ndërtimi i Komuniteteve Mitrovicë, diskutuan për rolin e shoqërisë civile në procesin e pajtimit.

Panelistët vlerësuan se progresi në pajtim është vërejtur në nivel individual dhe se njerëzit komunikojnë në mënyra të ndryshme, si dhe ndërmjet grupeve të caktuara, siç është komuniteti i biznesit që bashkëpunon për një kohë të gjatë dhe sektori joqeveritar. Vlerësohet se më problematik është niveli politik.

“Është një nivel që merr vendime dhe i hap rrugën pajtimit të përgjithshëm, mirëpo për momentin nuk ka progres”, thanë pjesëmarrësit, duke shtuar se ka pak progres për faktin që “të dyja palët janë ulur për të diskutuar rreth problemeve”.

Panelistët theksuan se procesi i pajtimit kishte filluar, por që e gjithë shoqëria nuk është e përfshirë. Ata theksuan se OJQ-të kontribuuan më së shumti në pajtim, por që nuk shkoi larg.

Çështja e lidhjes ndërmjet situatës së sigurisë dhe procesit të pajtimit është analizuar nga pjesëmarrësit e panelit të tretë Dushan Radakoviq, drejtor ekzekutiv i Qendrës Avokuese për Kulturë Demokratike, Bekim Blakaj, drejtor ekzekutiv i Fondit për të Drejtën Humanitare në Kosovë, Afërdita Sylaj Shehu, drejtoresh ekzekutive e Community Building Mitrovica dhe Igor Markoviq, hulumtues i lartë dhe menaxher i projektit në OJQ AKTIV.

Panelistët vlerësuan se incidentet e sigurisë dhe situata politike e vështirësojnë jetën dhe pajtimin ndërmjet komuniteteve, në radhë të parë ndërmjet serbëve dhe shqiptarëve, ndërsa elitat politike me narrativet e tyre kontribuojnë në tensione.

“Duhet investuar në ndërtimin e paqes, veçanërisht sot kur jemi dëshmitarë të paqëndrueshmërisë së madhe në kontinentin e Evropës,” thanë panelistët.

Pjesëmarrës në panelin e katërt ishin përfaqësues të shoqërisë civile të komunitetit turk, rom, ashkali, egjiptian dhe goran. Fatir Berzati, aktivist dhe kryeredaktor për gjuhët sllave në Kosova Info nga komuniteti goran i Kosovës, Sejfi Kodra, përkthyes, politolog dhe aktivist nga radhët e komunitetit turk të Kosovës dhe Mimoza Gavrani, eksperte e politikave praktike nga Këshilli për Bashkëpunim Rajonal në emër të komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian, folën për qëndrimin e këtyre komuniteteve.

Panelistët vlerësuan se duhet bërë më shumë në mënyrë që komunitetet më të vogla të ndjehen të lira. U theksua se këto komunitete janë veçanërisht të ndjeshme për shkak se ballafaqohen me stereotipa të ndryshëm, megjithëse ka zgjidhje të mira ligjore që u garantojnë të gjitha të drejtat e tyre.

“Është shumë e rëndësishme të përfshihen komunitetet më të vogla në procesin e pajtimit dhe ndërtimit të së ardhmes. Ne duhet të rikthejmë besimin tek institucionet. Komunitetet më të vogla duan të jenë pjesë e iniciativave që kanë të bëjnë me pajtimin, paqen dhe stabilitetin”, porositën pjesëtarët e OJQ-ve.

KCR_Logo-plp68538l4w20dvjwj5cddxcilbj7grpnl0m345dgw

Thirrje publike për grupet studentore/rinore për të marrë pjesë në një iniciativë të bashkëpunimit me të rinjtë në bazë:

17.03.2022

“Trajtoni stereotipet dhe paragjykimet ekzistuese në Kosovë”

OJQ AKTIV fton të gjithë grupet studentore/rinore nga të gjitha përkatësitë etnike që të propozojnë iniciativa bashkëpunimi rinor që do të mbështeten përmes projektit Transformimi i Perceptimeve Konflikte përmes Rritjes së Angazhimit Qytetar dhe Komunitetit në Kosovë dhe të zbatuar nga grupet studentore/rinore.

Në kuadër të projektit dhe pas përgatitjes së Indeksit të Stereotipeve Etnike në Kosovë (një regjistrim i konsoliduar i karakteristikave stereotipike të dokumentuara që ndikojnë në marrëdhëniet etnike në Kosovë) dhe Prezantimi i mësimit të ndërsjellë të gjuhës në Kosovë: Udhërrëfyesi tentativ (letra adreson çështjen e hendekut gjuhësor që ekziston ndërmjet shqiptarëve të Kosovës dhe serbëve të Kosovës), studentëve do t’u ofrohet mundësia të propozojnë dhe zbatojnë aktivitete bazuar në problemet e identifikuara nga studimet.

Studentët ftohen të propozojnë iniciativën bazë të bashkëpunimit rinor që do të mbështetet përmes këtij projekti dhe do të zbatohet nga studentët/rinia dhe anëtarët e Koalicionit Kosovar për Pajtim (KCR).

Nisma më e mirë do të zgjidhet dhe do të mbështetet me një grant deri në 5,000 EUR. Kjo iniciativë do të zbatohet nga KCR në bashkëpunim të ngushtë me grupet studentore/rinore. Në kuadër të kësaj thirrjeje do të mbështetet një (1) iniciativë.

Llojet e aktiviteteve që mund të mbështeten nga kjo thirrje vijojn si më poshtë:

 • Projekte vendore për ndërtimin e kapaciteteve dhe ndërgjegjësimin që mbështesin/inkurajojnë pjesëmarrjen e të rinjve në monitorimin e reformave, në promovimin e sundimit të ligjit dhe vlerave të BE-së;
 • Dialogu qytetar me palët e interesuara lokale;
 • Organizimi i ngjarjeve publike lokale, debateve, punëtorive, seminareve, vizitave studimore;
 • Kryerja e punës kërkimore dhe sondazheve të opinionit publik lokal;
 • Ngjarjet që promovojnë pjesëmarrjen e të rinjve – ekspozita, materiale filmike/video ose aktivitete të tjera të ngjashme;
 • Ngjarjet dhe aktivitetet e avokimit;
 • Aktivitete të tjera që mbështesin bashkëpunimin dhe pajtimin ndëretnik.

Llojet e mëposhtme të aktiviteteve që nuk do të mbështeten:

 • Çdo aktivitet që zhvillohet jashtë Kosovës;
 • Aktivitete që përfshijnë vetëm ose kryesisht sponsorizime individuale për pjesëmarrje në workshope, seminare, konferenca dhe kongrese;
 • Aktivitete që përfshijnë vetëm ose kryesisht bursa individuale për studime ose kurse trajnimi;
 • Aktivitetet e fokusuara në aktivitetet e ndërtimit, blerjen e pajisjeve dhe blerjen dhe/ose rinovimin e ndërtesave ose zyrave;
 • Aktivitete që synojnë mbledhjen e donacioneve bamirëse ose nisma të tjera të ngjashme gjeneruese të fitimit;

Procedura e Aplikimit

Të gjitha propozimet e iniciativave duhet të përfshijnë:

1) Një përshkrim i aplikantit(ve) (një ose më shumë), duke përfshirë informacionin bazë (CV-të e të gjithë aplikantëve), një letër të shkurtër motivimi dhe një kopje të ID-së së Kosovës;

2) Një përmbledhje e projektit, duke përfshirë:

 • Përfituesit e drejtpërdrejtë.
 • Aktivitetet e projektit
 • Rezultatet e pritshme

3) Një përmbledhje e shkurtër (dy deri në tre fjali) e shpenzimeve të vlerësuara që do të shkaktohen nga aktivitetet.)

Ju lutemi plotësoni formularin e aplikimit bashkangjitur kësaj thirrjeje.

KCR do të mbështesë dhe zbatojë një numër të kufizuar iniciativash (1) që mund të zgjasin deri në dy (3) muaj në kohëzgjatje dhe që do të kenë një buxhet maksimal prej 5,000 Euro.

Afati i fundit për dorëzimin e projekt propozimeve është 25.03.2022.

Aplikimet duhet të dorëzohen në:

info@ngoaktiv.org

Ju mund të merrni informacione me email igor.markovic@ngoaktiv.org ose duke telefonuar ne +38349614908 dhe +381642585592.

Ekspozita e Fotografisë si Lidhje Shoqërore

04.03.2022

Ekspozita individuale e fotografive të Adon Pajazitit për gjashtë ditët e fundit u prezantua në Mitrovicën e Veriut dhe Prishtinë. Vizitorët kanë mundur të shohin veprat e artistit të ri prizrenas, nga 24 deri më 27 shkurt në Qendrën e Energjisë Qytetare në Mitrovicën e Veriut, dhe nga 28 shkurt deri më 2 mars në Galerinë Monet në Prishtinë.

Ekspozita ishte një prezantim i natyrës së rajonit të Prizrenit, si dhe i jetës së përditshme të boshnjakëve, të cilat hedhin dritë mbi diversitetin social dhe bukurinë natyrore të pjesës jugore të Kosovës. Në të njëjtën kohë, dokumentari i shkurtër i Pajazitit “Pasuria e Natyrës” u shfaq në të dyja ngjarjet hyrëse me qëllim që të shpjegojë vizualisht nevojën urgjente për ruajtjen e mjedisit dhe për të njohur publikun me llojet e shpendëve që banojnë në Kosovë.

Pas ceremonitë e prezantimit, ekspozitat ishin të hapura për publikun.

Këto ngjarje ishin gjithashtu një mundësi për të promovuar punën dhe synimet e Koalicionit Kosovar të Pajtimit, si në mesin e vizitorëve ashtu edhe në mediat që raportuan për ngjarjen.

Ky aktivitet është mbështetur nga Bashkimi Evropian në Kosovë përmes projektit “Transformimi i perceptimeve të konfliktit përmes angazhimit të shtuar të qytetarëve dhe komuniteteve në Kosovë”, i zbatuar nga OJQ AKTIV, anëtare e Koalicionit më të gjerë të Pajtimit të Kosovës (KRC).

SHËNIM: Nga të gjithë vizitorët ishte kërkuar të paraqesin vërtetimin e vaksinimit me të paktën 2 doza dhe aktiviteti ishte zhvilluar në përputhje me Udhëzuesin për Mbrojtjen Kundër Covid-19, të publikuar nga Ministria e Shëndetësisë dhe Projektligjin për Parandalimin dhe Kontrollin e pandemisë Covid-19.

KCR_Logo

THIRRJE PUBLIKE PËR GRUPET STUDENTORE/RINORE PËR TË MARRË PJESË NË NJË INICIATIVË TË BASHKËPUNIMIT ME TË RINJTË NË BAZË

01.03.2022

“Trajtoni stereotipet dhe paragjykimet ekzistuese në Kosovë”

OJQ AKTIV fton të gjithë grupet studentore/rinore nga të gjitha përkatësitë etnike që të propozojnë iniciativa bashkëpunimi rinor që do të mbështeten përmes projektit Transformimi i Perceptimeve Konflikte përmes Rritjes së Angazhimit Qytetar dhe Komunitetit në Kosovë dhe të zbatuar nga grupet studentore/rinore.

Në kuadër të projektit dhe pas përgatitjes së Indeksit të Stereotipeve Etnike në Kosovë (një regjistrim i konsoliduar i karakteristikave stereotipike të dokumentuara që ndikojnë në marrëdhëniet etnike në Kosovë) dhe Prezantimi i mësimit të ndërsjellë të gjuhës në Kosovë: Udhërrëfyesi tentativ (letra adreson çështjen e hendekut gjuhësor që ekziston ndërmjet shqiptarëve të Kosovës dhe serbëve të Kosovës), studentëve do t’u ofrohet mundësia të propozojnë dhe zbatojnë aktivitete bazuar në problemet e identifikuara nga studimet.

Studentët ftohen të propozojnë iniciativën bazë të bashkëpunimit rinor që do të mbështetet përmes këtij projekti dhe do të zbatohet nga studentët/rinia dhe anëtarët e Koalicionit Kosovar për Pajtim (KCR).

Nisma më e mirë do të zgjidhet dhe do të mbështetet me një grant deri në 5,000 EUR. Kjo iniciativë do të zbatohet nga KCR në bashkëpunim të ngushtë me grupet studentore/rinore. Në kuadër të kësaj thirrjeje do të mbështetet një (1) iniciativë.

Llojet e aktiviteteve që mund të mbështeten nga kjo thirrje vijojn si më poshtë:

 • Projekte vendore për ndërtimin e kapaciteteve dhe ndërgjegjësimin që mbështesin/inkurajojnë pjesëmarrjen e të rinjve në monitorimin e reformave, në promovimin e sundimit të ligjit dhe vlerave të BE-së;
 • Dialogu qytetar me palët e interesuara lokale;
 • Organizimi i ngjarjeve publike lokale, debateve, punëtorive, seminareve, vizitave studimore;
 • Kryerja e punës kërkimore dhe sondazheve të opinionit publik lokal;
 • Ngjarjet që promovojnë pjesëmarrjen e të rinjve – ekspozita, materiale filmike/video ose aktivitete të tjera të ngjashme;
 • Ngjarjet dhe aktivitetet e avokimit;
 • Aktivitete të tjera që mbështesin bashkëpunimin dhe pajtimin ndëretnik.

Llojet e mëposhtme të aktiviteteve që nuk do të mbështeten:

 • Çdo aktivitet që zhvillohet jashtë Kosovës;
 • Aktivitete që përfshijnë vetëm ose kryesisht sponsorizime individuale për pjesëmarrje në workshope, seminare, konferenca dhe kongrese;
 • Aktivitete që përfshijnë vetëm ose kryesisht bursa individuale për studime ose kurse trajnimi;
 • Aktivitetet e fokusuara në aktivitetet e ndërtimit, blerjen e pajisjeve dhe blerjen dhe/ose rinovimin e ndërtesave ose zyrave;
 • Aktivitete që synojnë mbledhjen e donacioneve bamirëse ose nisma të tjera të ngjashme gjeneruese të fitimit;

Procedura e Aplikimit

Të gjitha propozimet e iniciativave duhet të përfshijnë:

1) Një përshkrim i aplikantit(ve) (një ose më shumë), duke përfshirë informacionin bazë (CV-të e të gjithë aplikantëve), një letër të shkurtër motivimi dhe një kopje të ID-së së Kosovës;

2) Një përmbledhje e projektit, duke përfshirë:

 • Përfituesit e drejtpërdrejtë.
 • Aktivitetet e projektit
 • Rezultatet e pritshme

3) Një përmbledhje e shkurtër (dy deri në tre fjali) e shpenzimeve të vlerësuara që do të shkaktohen nga aktivitetet.)

Ju lutemi plotësoni formularin e aplikimit.

KCR do të mbështesë dhe zbatojë një numër të kufizuar iniciativash (1) që mund të zgjasin deri në dy (2) muaj në kohëzgjatje dhe që do të kenë një buxhet maksimal prej 5,000 Euro.

Afati i fundit për dorëzimin e projekt propozimeve është 15.03.2022.

Aplikimet duhet të dorëzohen në: info@ngoaktiv.org

Ju mund të merrni informacione me email igor.markovic@ngoaktiv.org ose duke telefonuar ne +38349614908 dhe +381642585592.

1

Trajnimi i Programit të Forum Teatrit i bashkoi të rinjtë/rejat e komuniteteve të Kosovës me 11.02 –14.02.2022

11.02.2022 –14.02.2022

Shumë të rinj e të reja të komuniteteve të ndryshme që jetojnë në Kosovë iu përgjigjën thirrjes për trajnim, por vetëm 16 nga ata u përzgjodhën që të jenë pjesëmarrës dhe të marrin mësimet bazike të teknikave teatrale në qytetin me diversitet kulturor në Prizren.

Edukim mbi teatrin dhe të drejtat e njeriut, aktrim, lojëra relaksuese, diskutime, ushtrime fizike, improvizime, e shumë aktivitete tjera i përmbushën 4 (katër) ditët e trajnimit. Shëtitjet dhe shoqërimet në mes tyre, edhe pas trajnimeve ishin pjesë e pandashme e këtyre ditëve. Forum Teatri, si formë e veçantë e teatrit, zgjoi interesim tek pjesëmarrësit, sepse e kuptuan që kjo është mënyra më e mirë për të vetëdijesuar dhe adresuar çështje me rëndësi sociale.

“Kur të shprehem, tash personin tjetër do ta shikoj si publik, që në këtë mënyrë të kuptohem më lehtë”.

“Do te kisha ndryshua kohëzgjatjen sepse ky është një shoqërim i vogël por fillimi i një miqësie të madhe ndërmjet nesh”.

“Më ka pëlqyer toleranca dhe mirëkuptimi për njëri tjetrin, hapësira paqësore që kemi krijuar, mundësia të jesh vetvetja dhe t’i shprehësh emocionet që nuk e ke ditur që i ke me anë të personazheve të ndryshme”.

“Kam mësuar mbi të gjitha çka është forum teatri, aftësi të shumta aktrimi, se nuk është e nevojshme të flasësh për të thënë diçka”.

Këto ishin disa nga përshtypjet dhe vlerësimet nga pjesëmarrësit e trajnimit.

Ndërkaq pjesëmarrësi Fatmir Menekshe thotë: “Forum Theater Program Training’ ishte njeri prej trajnimeve qe kam aplikuar me shume kënaqësi dhe e ndoqa me shume pasion. Përpos qe mësova gjera te reja per aktrimin, teatrin e per forum teatrin, unë u shoqërova me te rinj te entuziazmuar për artin”.

Ky aktivitet mbështetet nga Bashkimi Evropian në Kosovë përmes projektit “Transformimi i perceptimeve konfliktuale përmes rritjes së angazhimit qytetar dhe të komunitetit në Kosovë” i zbatuar nga Artpolis dhe OJQ AKTIV si anëtare të Koalicionit të Kosovës për Pajtim (KCR).

SHËNIM: Ky aktivitet është zhvilluar në përputhje me “Manualin për mbrojtje nga përhapja e virusit COVID-19” të publikuar nga Ministria e Shëndetësisë, si dhe “Projektligji për prandalimin dhe luftimin e pandemisë COVID-19”.

#artpolis #kcr #aktiv #eu #thbe