107993255_2315121385464124_5613802706381803523_n

Konferenca online “Sfidat në procedimin e krimeve të luftës në Kosovë-cila është rrugëdalja?”

14.07.2020

Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë në kuadër të projektit “Monitorimi i gjykimeve të lidhura me konfliktin e armatosur në Kosovë dhe përfshirjes së rinisë në sektorin e drejtësisë”, me datën 14 korrik 2020 ka organizuar një konferencë online, përmes platformës ZOOM. Gjatë kësaj konference online është bërë prezantimi i raportit vjetor për vitin 2019 mbi monitorimin e gjykimeve të lidhura me konfliktin e armatosur në Kosovë i titulluar “Gjykimet për krimet e luftës-ende në fillim”. Prezantimi i raportit është bërë nga koordinatorja e projektit Anka Kurteshi Hajdari si dhe është mbajtur një panel diskutimi mbi temën “Sfidat në procedimin e krimeve të luftës në Kosovë-cila është rrugëdalja?”

Në fjalët hyrëse të kësaj konference online kanë marr pjesë ministri i Drejtësisë z. Selim Selimi; Ambasadori i Britanisë së Madhe në Kosovë z. Nicholas Abbott si dhe z. Lukasz Korecki, UD i Shefit të EUSR për sundim të ligjit dhe seksionit juridik.

Në pjesën e diskutimit në temën “Sfidat në procedimin e krimeve të luftës në Kosovë-cila është rrugëdalja?” kanë marr pjesë ekspertë të fushave të ndryshme që merren me hetimin dhe gjykimin e krimeve të luftës:

Drita Hajdari-prokurore e PSRK-së, Shefe e Departamentit për krime lufte;

Kreshnik Radoniqi-gjyqtar në Departamentin Special pranë Gjykatës së Apelit;

Dejan Vasiq-avokat i të akuzuarve serb për krimet e luftës në Kosovë;

Petko Petkov-Udhëheqës i monitoruesve për krimet ndërkombëtare pranë misionit të EULEX Kosovo; si dhe

Fadil Gashi-Drejtor i Drejtorisë për Hetimin e Krimeve të Rënda.

Panelistë i kanë ndarë me pjesëmarrësit tjerë sfidat me të cilat ata ballafaqohen në procedimin e lëndëve të krimeve të luftës dhe kanë ofruar propozime se si mund të tejkalohen këto pengesa me qëllim që të kemi më shumë rezultate në gjykimin e kryerësve të krimeve të luftës në Kosovë.

indeksi_i_stereotipeve_etnike

Indeksi i stereotipeve etnike në Kosovë

17.07.2020

Ky hulumtim është pjesë e projektit të Koalicionit të Kosovës për Pajtim, i financuar nga Zyra e Bashkimit Evropian në Prishtinë. Është realizuar nga studentët e Universitetit të Prishtinës dhe kolegët e tyre në veri të Kosovës, nën mentorimin e ekspertëve të OJQ AKTIV. Qëllimi kryesor i këtij hulumtimi është mobilizimi i studentëve, liderëve të rinj në Kosovë për iniciativa që synojnë identifikimin dhe reduktimin e stereotipave etnike.

Këtu mund ta shkarkoni dokumentin:

Kosovo report 2019 ALB SRB ENG cover (1)-page-001

NJOFTIM

10.07.2020

Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë (FDHK) ju fton që të merreni pjesë në konferencën online ku do të diskutohet në temën:

“Sfidat në procedimin e krimeve të luftës në Kosovë-cila është rrugëdalja?”

FDHK me datën 13 maj 2020 ka publikuar raportin vjetor për vitin 2019 mbi monitorimin e gjykimeve më të rëndësishme që lidhen me konfliktin e armatosur në Kosovë. Gjatë konferencës do të bëhet prezantimi i shkurtër i raportit dhe rekomandimeve të këtij raporti.

Konferenca do të mbahet online, përmes platformës ZOOM, me datën 14.07.2020, me fillim nga ora 10:30.

Ju lutem gjeni agjendën e konferencës të bashkëngjitur në këtë ftesë.

Ju lutem gjeni linkun për ti bashkëngjitur konferencës: https://zoom.us/j/93560389814

Me respekt,

Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë

106361071_297246918319714_2850792573874136175_n

Radio Kfor -“ARTPOLIS” MODEL I PUNËS NË EKIP MULTIETNIK DHE SHEMBULL I NJË TË ARDHME MULTIETNIKE

29 Qeshor, 2020

“Nuk është e mjaftueshme të flasim për paqen, duhet besuar në të dhe duhet punuar për të”, kështu ka thënë, Eleanor Roosevelt, e ata që punojnë çdo moment për paqen janë edhe komuniteti i organizatës joqeveritare “Artpolis”, që funksionon që nga viti 2004, duke vënë në jetë tre shtyllat kryesore: Promovimin e Artit, Kulturës dhe Bashkëjetesën Multietnike, duke përdorur dialogun social si dhe teatrin si mjete për promovimin e diversitetit shoqëror në Kosovë. Përgjegjësja për marrëdhënie publike nga “Artpolis”, Venera Ismaili, për Radio KFOR-in shpalosi vizionin që ka organizata në fjalë: “Ne kemi si vizion që të krijojmë një shoqëri e cila është e bazuar në vlera feministe, gjithmonë përmes teatrit dhe kulturës . Pastaj duke bërë fuqizimin e grave dhe të rinjve, që këta të jenë nxitës dhe shtytës për ndryshime shoqërore në Kosovë e rajon.  Në të gjitha aktivitetet ne tentojmë dhe synojmë që të ketë një gjithë përfshirje: gra, burra, vajza, djem të komunitetit shqiptar, serb, rom, boshnjak, turk … të të gjitha komuniteteve që jetojnë në Kosovë si dhe me gjithëpërfshirje nënkuptojmë edhe përfshirjen e personave me aftësi të kufizuara. Gjithëpërfshirja e tyre nuk është vetëm nëpër trajnime, por edhe në punë e aktivitete të tjera ku ata përfshihen si vullnetar e rast konkret e kemi festivalin FemArt”.

I përfshirë në aktivitete multietnike që organizon në vazhdimësi “Artpolis”, është edhe  Stefan Stojanoviç që vjen nga komuniteti serb , i cili për Radio KFOR-in tregon përvojën e bashkëpunimit ndëretnik me shqiptarë e komunitete të tjera: “Unë jam pjesë e “Artpolis” për rreth 5 vite dhe kam bashkëpunuar me të gjitha komunitetet në Kosovë dhe nga të gjitha këto bashkëpunime kam përvojë të shumë të mirë dhe kujtime shumë të mira. Ne tani jemi bërë miq dhe mbajmë kontakte me njëri-tjetrin. Së bashku kemi punuar në shumë projekte, veçanërisht në ato që kanë lidhje me artin, aktrimin e muzikën. Kam bashkëpunuar në një projekt në lidhje me sektorin e IT-së me shqiptarë dhe romë, nga të cilët kam përvojën më të mirë. Mësuar nga përvoja e vjetër mund të them vetëm se të gjithë jemi njerëz dhe duhet t’i japim njëri-tjetrit një shans. Në fillim të gjithë mund të jemi skeptikë, por kur njerëzit takohen me njëri-tjetrin, ata madje bëhen miq.”
Ndërsa, Muhamet Ademi, 20 vjeçar që vjen nga komuniteti egjiptian në Kosovë, përveç eksperiencës së mirë që ka pasur me komunitetet e tjera në “Artpolis”, përmes frekuencave të Radio KFOR-it ka e edhe një mesazh: “Falë ‘Artpolis, kam bërë një shoqëri shumë të madhe jo vetëm të komunitetit tim por edhe plot komunitete të tjera si serb, shqiptar e etni të tjera . Bashkëpunimi mes të rinjve të të gjitha komuniteteve në Kosovë, është çelësi i suksesit për një të ardhme më mirë për të rinjtë në Kosovë”.

Megjithëse pandemia e shkaktuar nga ‘Covid-19’, ka ndaluar shumë aktivitete gjithandej botës “Artpolis”, nuk ka ndaluar asnjëherë me aktivitete multietnike por të njëjtat janë zhvendosur online. Ndër to janë edhe klubet teatrale nga projekti me 20 shkollat kampione të Kosovës,  nxënësit e të cilave vazhdimisht kanë sjell performanca online si dhe janë mbajtur trajnime  po ashtu online, më nxënës që vijnë nga të gjitha komunitetet në Kosovë.
Qendra “Artpolis” po vazhdon të mbetet model i punës në ekip multietnik dhe shembull i një të ardhme multietnike në Kosovë.