121674037_3487542864648420_3072733853840428123_o

Femart 8-të publikon raportin “Drejt Solidaritetit dhe Bashkëpunimit” – me një konferencë ndërkombëtare shpalosi të arriturat e grave dhe atë se çka duhet bërë tutje

Insajderi / 19.10.2020

Përmes publikimit të raportit me titull  “Drejt Solidaritetit dhe Bashkëpunimit” dhe konferencës ndërkombëtare, Festivali Femart, i cili ka nisur rrugëtimin e tij të tetë me moton “Solidaritet dhe Qëndrueshmëri”, solli ditën e dytë të tij (16 tetor) me një diskutim të thellë për barazinë gjinore, me theks të veçantë nëpër institucione të kulturës por jo vetëm.

Përveç publikimit të raportit, kjo konferencë ndërkombëtare u përbë nga dy panele të ndryshme të me gra të fuqishme të Kosovës dhe jashtë saj. Ndwrsa e gjithë kjo erdhi nën modelimin e shkëlqyer të Donika Eminit.

Në publikimin e raportit, pjesëmarrëse ishin  ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit – Vlora Dumoshi, Nasrin Pourghazian – Zëvendëse e Shefit të Misionit, Shefe e Bashkëpunimit për Zhvillim dhe Gresa Rrahmani – autore e raportit.

Raporti i publikuar nga Femart, sjellë në pah edhe njëherë neglizhencën e institucioneve karshi zbatimit të ligjit për barazi gjinore.

Në lidhje me këtë, ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi, e cila edhe bëri hapjen e këtij publikimi, tregoi se e ka lexuar me vëmendje këtë raport dhe e ka shikuar me kujdes analizën që është dhënë. Ajo tha se ky raport është i mirëseardhur dhe pritet të merret parasysh në aspektin e përmirësimit, teksa tregoi përvojën e saj dhe punën disa vjeçare në shkollimin e grave.

“Nëse e shohim historikisht, roli i gruas në vend, lë për të dëshiruar, por këtë duhet ta qesim në dy rrafshe, rrafshi i parë është sa janë gratë të gatshme të marrin vende udhëheqëse. E pash që në raport ka dalë që në ligjet e institucioneve tona nuk shkruhet që edhe gruaja duhet të marrë pjesë, mendoj që është ligji për barazi gjinore dhe kushtetuta dhe besoj që në ligje të mos ceket as mashkulli as femra, pra të jemi të barabartë”, ka theksuar Dumoshi.

Ajo tutje ka folur për institucionin që e drejton dhe në lidhje me numrin e grave që punojnë aty.

“Në MKRS diku prej 579 punonjësve ne kemi 252 gra, kemi tri drejtoresha dhe kemi udhëheqëse të divizioneve të ndryshme. Në institucione kemi pas dy gra udhëheqëse, tash kemi një pasi që, njërës i ka kaluar mandati”, pohoi ministrja.

Ndërsa si një pjesë të rëndësishme që ajo e ceku, është që problemi përveç të tjerash qëndron edhe te gratë, pasi që, sipas saj, gratë nuk mbështesin gratë.

“Si pjesë e stafit të ish-qeverisë, kam parë që në pjesë të ndryshme të ndërmarrjeve publike ka pas shumë pak gra që kanë konkurruar në pozita të larta, dhe sfida që e shohë është që gratë nuk i mbështesin gratë. Nisim nga votimet e tutje, pra ne duhet ta mbështesim njëra tjetrën. Kudo që menaxhojnë gratë institucioni është më i mirë, pasi që, e marrin punën me seriozitet”, u shpreh ajo.

Duke theksuar kënaqësinë që është pjesë e këtij edicioni të Femart, Nasrin Pourghazian – Zëvendëse e Shefit të Misionit, Shefe e Bashkëpunimit për Zhvillim, u shpreh e lumtur për këtë raport derisa ajo foli në përgjithësi për energjinë pozitive dhe të rinjtë kreativ që i ka takuar në këtë festival.

“Jam e lumtur që solidariteti dhe bashkëpunimi janë kryefjalët e këtij eventi. Personalisht jam fanse e madhe e artit por mendoj që solidariteti është shumë i rëndësishëm kur dëshiron të ndryshosh qasjen në shoqëri”, theksoi ajo.

Pas kësaj hyrje, i erdhi radha edhe pjesës kryesore të ngjarjes. Publikimi i raportit, erdhi me një prezantim fantastik nga autorja Gresa Rrahmani.

Rrahmani sqaroi në detaje të gjitha pikat e përmbledhura në këtë hulumtim dhe sfidat nëpër të cilat kaloi ajo me bashkëpunëtorët, duke pas parasysh këtu edhe kufizimet që erdhën si pasojë e parandalimit të pandemisë COVID-19.

Autorja fillimisht tha se ky është një produkt i komunitetit e jo vetëm i saj.

“Qëllimi i hulumtimit fillimisht ka qenë kur jam takuar me Zanën kemi dashtë me e pa kur gratë arrijnë në pozita të pushtetit dhe vendimmarrëse, atëherë çfarë ndikimi ka kjo për shoqërinë, a ndikon kjo në përmirësimin e grave tjera, personave me aftësi të kufizuara, komunitetit LGBTI, e kështu me radhë. Rrjedhimisht me këtë jemi nis dhe gjatë hulumtimit e kemi parë që situata nuk është ashtu siç kemi mendu, dhe e kemi parë që gratë janë shumë pak në pozita drejtuese”, theksoi ajo.

Ajo tregoi se për arsye se fusha e kulturës është shumë e gjerë, atëherë janë fokusuar vetëm në institucionet brenda Ministrisë së Kulturës, që janë: Teatri Kombëtar i Kosovës, Galera Kombëtare e Kosovës, Galeria Qafa,  Ansambli Shota, Filarmonia e Kosovës, Qendra Kinematografike e Kosovës…

“Kritika feministe ka vënë në pah dy ndarje shumë të rëndësishme të cilat janë përdorur gjatë hulumtimit, ndarja publike dhe private”, pohoi ajo, derisa theks të veçantë i dha edhe ligjit për barazi gjinore.

“Ligji për barazi gjinore paraqet barazinë prej 50% në të gjitha institucionet, do të thotë, coftë në ministri coftë në institucione të kulturës, gratë pritet të jenë 50%, dhe obligohen që të gjitha institucionet të punojnë në këtë drejtim”, u shpreh Rrahmani.

Pas këtij prezantimi, diskutimi u hap edhe për publikun ku aty patën rastin të paraqesin mendimet dhe kritikat e veta të gjithë pjesëmarrësit.

Me shumë pak minuta pauze, Në Teatrin Oda, ku u mbajt krejt kjo ngjarje, filloi edhe konferenca ndërkombëtare me dy panele.

“Përfaqësimi i grave në shoqëri civile, media dhe institucione të kulturës” – Perspektiva ndërkombëtare dhe vendore

Paneli i parë u përbë nga Tenzin Dolke – Aktiviste dhe Feministe, Blerta Basholli – Drejtoreshë e drejtorisë së kulturës në komunën e Prishtinës, Nermina Mahmuti- Drejtoreshë Ekzekutive, Fondi për zhvillim komunitar dhe Lian Bell – Artiste.

Fillimisht përmes Zoom, u lidhen Tenzin Dolke – Aktiviste dhe Feministe dhe Tijana Simić LaValley – Drejtore e programit në OJQ “Të drejtat e grave” dhe aktiviste për të drejtat e grave, të cilat paraqitën perspektivat e tyre në aspekt me temën në fjalë.

Teksa Nermina Mahmuti dhe Blerta Basholli, derisa komentuan raportin e publikuar, ato treguan edhe përvojat e tyre, dhe projektet të cilat janë në ndihmë të grave.

“Përfaqësimi i grave në shoqëri civile, media dhe institucione të kulturës në Kosovë”

Ishte paneli i dytë i cili përbëhej nga: Saranda Bogujevci – Anëtare e Parlamentit të Republikës së Kosovës, Valdete Idrizi – Anëtare e Parlamentit të Republikës së Kosovës, Ivane Petronic Vanovac – Radio KM, Luljeta Demolli – Drejtoreshë Ekzekutive – Qendra Kosovare për Studime Gjinore dhe Tijana Simić LaValley – Drejtore e programit në OJQ “Të drejtat e grave” dhe aktiviste për të drejtat e grave.

Ky diskutim nisi me dy deputetet në Kuvendin e Kosovë, Valdete Idrizin dhe Saranda Bogujevci, të cilat përmes zbërthimit të raportit, edhe njëherë dhanë gjithë energjinë e tyre në ndihmë ndaj grave dhe në promovimin e tyre.

“Unë personalisht gjithmonë do të jem dhe jam në përkrahjen e grave, atë minutë që nuk do të jem, nuk do ta bëjë asnjë punë të mirë në këtë shoqërinë tonë”, tha Idrizi.

Ndërsa deputetja Bogujevci, pati një kërkesë sa i përket shpërndarjes së raportit.

“Ky raport duhet të dërgohet edhe në komisionin për barazi gjinore që kemi në parlament, por njëjtë edhe në grupin e grave dhe të shpërndahet të te gjithë deputetët. Mendoj që ka elemente të rëndësishme brenda raportit që duhet me i pa edhe në nivel parlamentar”, tha ajo, duke aluduar se kjo hap rrugë edhe për diskutim përbrenda parlamentit.

Ky raport, ishte prurje e re në vend, teksa Femart, vazhdon të sjellë edhe ditët në vijim gjëra interesante e të reja, gjithmonë në të mirën e komunitetit këtë edicion të tetë, ashtu sic ka bërë edhe edicionet e kaluara.

Kujtojmë se edicioni i tetë i FemArt përkrahet nga:

Donatorët: Bashkimi Europian, Koalicioni i Kosovës për Pajtim, Ambasada e Suedisë në Kosovë/Agjencia Suedeze për Zhvillim Ndërkombëtar – Sida, Fondi për Zhvillim Komunitar – CDF, Kvinna till Kvinna, UNFPA, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Komuna e Prishtinës, Cfd, Ambasada Amerikane në Kosovë, Koalicioni K10.

Përkrahësit Institucional dhe medial: Teatri Oda, Biblioteka Kombëtare e Kosovës, Fakulteti i Arteve – Universiteti i Prishtinës, Etno Fest, Hapu – Festivali i Artit në Hapësirë Publike, KultPlus, Selman Netëorks, Rikon, Frutomania, Dukagjini, mik-mik, T-shirt collective, Blue Taxi, Ymalko.

129018777_10224000977629532_418200581225209010_o

Feminist Spring School 2020 – Virtually in the second part

01 – 03.12.2020
From 01 – 03 December 2020 the second part of the spring feminist school was held for Kosovo and Serbia. Unlike previous years when Kosovo girls traveled to Serbia, as a result of Covid-19 this part was only held online, remotely, as a protective measure due to the deteriorating pandemic situation in the region.

For three days in a row, the girls from Kosovo and Serbia, virtually came together to listen to the lectures of wonderful speakers, which managed to keep the interest of the participants until the last minutes of the sessions. Although from a distance the young women – participants were quite interactive looking for information, working in groups and asking very essential questions for the lecturers.

Anita Pantelić, Marijana Stojčić, Marijana Toma and Ajna Jusić were the lecturers who discussed topics such as: “History of women’s position and organizing in the second half of the 20th century in the former Yugoslavia”; “Feminist Approach to Justice: UN Security Council Resolution 1325 and Women’s Court”; “Mechanisms of Transitional Justice”; “Forgotten Children of War” dedicated to children born after their mothers survived sexual violence during the last wars in Bosnia and Herzegovina.

The third day session closed with a summarizing impressions, evaluation by the participants who were extremely satisfied with the information exchanged during these 3 days and with the hope that soon this group will meet physically, as promised by the organizers of FSS from Serbia.

A special thanks to the organizers from Alternative Girls’ Centre from Serbia, for their professional work that this meeting went well and the technical obstacles were easily overcome.

The project “Young Women Build Peace in Kosovo and Serbia” is implemented in cooperation with Artpolis-Art and Community Center and the “Alternativni centar za devojke“ while supported by the European Union in Kosovo and foundation Kvinna till Kvinna.

#FSS#FeministSpringSchool#ShkollaPranveroreFeministe#FeminističkaProlećnaškola#YoungWomenBuildPeace2020#EU#KCR#Artpolis
#AlternativniCentarZaDevojke

kcr

The more languages you speak, the more you are worth

Nora Bezera

This sentence followed me all my life as a bilingual child. It did not stalk me, it followed my pace of life between two cities and two peoples.

Let me introduce myself to you; I am Nora, an Albanian who was born and who spent 27 years of her life in Belgrade. And now, at the age of 32, I am trying to build destroyed bridges between two peoples who live so close, and yet so far away!

Wondering how this can be done in a situation of general collective madness in the Balkans? Well, I’ll start from the beginning…

It was exactly 13 years ago. At that time, I was a graduate of the 12th Belgrade Gymnasium. I was wondering what to enroll in, which faculty, what next?? And so, a little at the urging of my mother, and much more by accident, I decided to enroll in the Albanian language studies, not even imagining that this very choice would turn my life by 180 degrees. Who would’ve thought! I enrolled studies of my mother tongue, what could change so much !?

After 4 years of studying, through work, I met my best friend Jelena! We met in private Albanian language classes, we slowly started cooperating on other important projects and became so close that we became best friends! One of the best and largest surveys we have conducted is on language rights in Kosovo. Why did my life change with Jelena?! Jelena actually taught me to think critically and objectively, and still preserve my feelings and subjective side through the stories she heard in Kosovo, from Serbs and Albanians, and which she told me after each of her trips to Kosovo. These were stories of the daily common torments of all of us.

Then in 2015 I got a job in Pristina. I started working as a translator. Working as a translator, I met a lot of different people from different communities, religions and cultures. This is where my life got rich. I spent a lot of time talking to members of non-majority communities in Kosovo about their customs and traditions. I listened about their celebrations, but also about the problems that plague us all on a daily basis. With them, I learned to listen to their problems, pains, joys, but also to be heard. To talk about everything humanely and in good faith. To offer a chance to get to know and understand each other better. So we started to build our little paradise of all communities in Kosovo and we were looking forward to every trip together. We are actually so different, and at the same time so similar.

I have translated meetings with high-ranking officials, but it was not those meetings that were the most difficult ones. The destinies of ordinary people were those that simply took my breath away, made my words disappear, and my “translation brain” simply went out. Translating someone’s pain, sadness, suffering, longing for someone, is the hardest and the most responsible part of my job.

Many times I have been in situations when I simply could not translate the stories of ordinary people, which were so shocking for me, that my throat tightened and my eyes filled with tears. It may seem unprofessional to someone, but it was simply stronger than me. When I hear and understand, I sympathize with the other side, I can’t remain completely insensitive.

One of them is the confession of a raped woman read by Igbale Rogova at one of the meetings. Confession was so painful, especially since I am also a woman. In those moments, I simply did not have the strength to continue translating, I could not control the emotion that overcame me. Tears streamed down my face, my hands trembled, and thank God, Igbale finished the terrifying reading. It was the first time that I was directly confronted with the terrible fates of the people in Kosovo.

The second time, I wasn’t in the role of translator, and it’s good that I wasn’t. At Jelena’s invitation, I attended a conference organized on the topic of journalists killed and abducted during and after the war in Kosovo. Families of Albanian and Serbian journalists, who are no more, are sitting in the same room. None of them know exactly what happened to their loved ones and they share the same suffering and sorrow. Their eyes, full of hope that they will find out something about them after all this time. “I am a Serb” or “an Albanian” was not written on their faces; on their faces are only sad eyes that remember their husbands, fathers, brothers… Their pain is the same! Dignified in their pain, they seek the long-lost truth. When Jelena started talking, the weight of her words fell on me, especially since Jelena is my “older sister”. I saw and felt with what pain and compassion she speaks on that topic. I know how much effort she put into talking about both sides equally, and I know that, no matter how professional she is in the work she does, she was overwhelmed by emotions due to terrible and difficult destinies. It was hard for me, and I know it’s even harder for her as she speaks. She was looking straight at me and no matter how much I was on the verge of crying, I had to stay strong, because Jelena asked me to. It ended!

They say that if you talk to a man in a language he understands, it goes to his head. If you talk to a man in his language, it goes to his heart. I strongly believe that my greatest value and advantage is that today I can have a dialogue with both Serbs and Albanians, to understand and be understood. Growing up “in the middle of the bridge” taught me to observe, listen, try to understand all those people who pass through it. Knowing both languages has opened many doors for me, brought me closer to many good people with whom I hang out and cooperate.

Knowledge of a language allows us to get to know different views, to progress, and not to stand in the same place, to make friends everywhere with it. To better understand each other, in difficult and joyful moments.

Nora Bezera was born on October 9, 1987, in Belgrade. She finished the twelfth Belgrade Gymnasium in 2007 and in the same year enrolled at the Faculty of Philology, University of Belgrade, Department of Albanian Language. She graduated in 2011. In the same year, she enrolled in master studies, majoring in language, literature, culture, at the Faculty of Philology, which he completed in 2012 with an average grade of 10.00.

She enrolled in doctoral studies at the Faculty of Philology in 2012, but did not pursue them. She has been working as a lecturer at the Department of Albanology since 2017. She has been actively involved in translation since 2010 and collaborates with many agencies and NGOs in Kosovo and the region.

Peer to Peer ENG-0000

PEER-TO-PEER – Cultural events

Based on the straightforward logic of People-to-People approach (P2P) programming that strives for the creation of opportunities for a series of interactions between conflicting groups in order to promote mutual understanding, trust, empathy, and resilient societal ties.

Activities are designed to follow the linear logic of P2P programming: understand-appreciate-collaborate, thereby establishing causative relations between beneficiary interests and objectives of the intervention.

For more information about the activities, click on this link:

Movie screening Renion poster_page-0001

REUNION – Movie screening

REUNION –  Movie screening
Documentary movie by: Jon Haukeland,  presented on 22 October, 2020,  Mitrovica Social Club

NGO Aktiv organized a screening of the documentary Reunion, the participants in the screening were young people from the Serbian and Albanian communities.

Steinar Bryn from the Nansen Academy in Lillehammer, who is one of the participants in the film, addressed the audience through livestream from Norway as an introduction to the movie.

The film of director Jon Haukeland is based on previous documentary Before the bombs fell from 1999, on a group of Serbian and Albanian students from Kosovo who met just before the Kosovo war. Ten years later, the participants gather again and for the first time they get to see the film about themselves. It triggers a psychological process in both the winners and losers of the war. Those who were previously victims may seem to have taken on the role of oppressors.

The screening served as the base of an interesting discussion that took place after the movie.

Aktiv

Public call for student/youth groups to take part in a grass-root youth cooperation initiative

“Tackle the existing stereotypes and prejudices in Kosovo”

NGO AKTIV invites all student/youth groups from of all ethnic backgrounds to propose youth cooperation initiatives that will be supported through the project Transforming Conflicting Perceptions through Increased Civic and Community Engagement in Kosovo and implemented by student/youth groups.

Within the framework of the project, and after the production of the Index of Ethnic Stereotypes in Kosovo (a consolidated record of documented stereotypical characteristics that influence ethnic relations in Kosovo) students will be offered the opportunity to propose and implement activities based on the problems identified by the study.

Students are invited to propose grass-root youth cooperation initiatives (up to 3) that will be supported through this project and implemented by student/youth and members of the Kosovo Coalition for Reconciliation (KCR)

The best initiatives will be selected and supported with a grant of up to 5,000 EUR.  This initiative will be implemented by KCR in close cooperation with student/youth groups.

The types of activities that may be supported by this call are as follows:

 • Local capacity-building and awareness-raising projects that support/encourage youth participation in monitoring reforms, in promoting rule of law and EU values;
 • Civic dialogue with local stakeholders;
 • Organizing local public events, debates, workshops, seminars, study visits;
 • Conducting research work and local public-opinion surveys;
 • Events that promote youth participation – exhibitions, film/video materials or other similar activities;
 • Advocacy events and activities;
 • Other activities that support interethnic cooperation and reconciliation.

The following types of activities will not be supported:

 • Any activities that take place outside of Kosovo;
 • Activities that only or mainly involve individual sponsorships for participation in workshops, seminars, conferences and congresses;
 • Activities that only or mainly involve individual scholarships for studies or training courses;
 • Activities focused on construction activities, the purchase of equipment, and the purchase and/or renovation of buildings or offices;
 • Activities aimed at collecting charitable donations or other similar profit-generating initiatives;

Application Procedure

All initiative proposals should include:

1) A description of the applicant(s) (one or more), including basic background information (CVs of all applicants), a short motivation letter and a copy of Kosovo ID;

2) An outline of the project, including:

 • Direct beneficiaries.
 • Project activities
 • Expected outcomes

3) A brief (two to three sentences) overview of the estimated expenses that will be incurred by the activities.)

Please fill in the application form attached to this call.

The KCR will support and implement a limited number of initiatives (3) that may last up to two (2) months in duration and that will have a maximum budget of 5,000 Euros.

The deadline for the submission of project proposals is 30.10.2020.

Applications should be submitted to:

applications@ngoaktiv.org

You can get receive information via email aleksandar.rapajic@ngoaktiv.org or by calling +381638050423 and + 38349232607.

Sincerely,

NGO AKTIV

ang

Public call for internship at Humanitarian Law Center Kosovo

Public call for internship at Humanitarian Law Center Kosovo

Humanitarian Law Center Kosovo (HLC Kosovo) invites all students (third and fourth year of study) of the University of Pristina, Faculty of Law (public and private college), to apply for an internship for monitoring war crime trails in Kosovo. The duration of the internship will be from three (3) to six (6) months.

During the internship period, students will have opportunities to participate and to monitor the court session of war crime trials in Kosovo in front of Kosovo Courts, as well as learn more about transitional justice process through the work of HLC Kosovo.

This activity is part of a broader project “Transforming conflicting perceptions through increased civic and community engagement in Kosovo” implemented by Kosovo Coalition for Reconciliation (KCR) project is financed by European Union’s office in Kosovo, and the British Embassy in Pristina funded project “Monitoring Conflict Related Crime Trials in Kosovo and the Inclusion of the Youth in the Justice Sector”.

HLC Kosovo will cover the costs of students who will be engaged in monitoring these hearings.

Required Documents:

CV

Motivation letter

Certificate of grades

How to apply:

Interested students should send the following documents to office@hlc-kosovo.org. Only selected students will be contacted for an interview.

Students must be in third or fourth year of bachelor studies in the Faculty of Law, although students in the last year of studies profiled in the Criminal Law or International Law will be prioritized;

The student must have completed the exams of Criminal Law and the Criminal Procedure Law; The average grade should be above 7.5;

Knowledge of Serbian language is an advantage;

Students who have not attended any internships until now, as well as students from different communities living in Kosovo are encouraged to apply.

If you have any question, you are welcome to address them to Amer Alija on amer@hlc-kosovo.org.

The deadline for submitting applications is November 5, 2020.

(c)MEDDY-

The first part of Feminist Spring School 2020

28,29,30.09-01.10.2020

From September 28 to October 1, 2020, the first part of the Feminist Spring School for Kosovo and Serbia 2019 was held in Pristina, with participants, young women from Kosovo and Srbija. Like every year, Feminist Spring School provided a space for young women to unite and create a common vision for the feminist movement in Kosovo and Serbia to combat negative influences as a result of patriarchal systems, and other systems that promotes wars, hates, racism, discrimination, etc. Organized with a different modality than other years, this year, due to protection from Covid-19, young women from Serbia did not travel to Kosovo, but remotely, through the digital platform communicated with young women from Kosovo. Within 4 days, as the school lasted, everyone learned many new things, where solidarity and empowerment were the key words used in this workshop.We thank them for their lectures and discussions: EU special representative: Reyes Charle Cuellar, prof.Vjollca Krasniqi and activists Xhejrane Lokaj, Jeta Krasniqi, Valdete Idrizi, Tijana Simic LaValley, Yllka Soba, Kaltrina Shala and Zana Hoxha.

107993255_2315121385464124_5613802706381803523_n

The online conference “Challenges in prosecuting of war crimes in Kosovo – what is the way out?”

14.07.2020

Under the project “Monitoring Conflict Related Crime Trials in Kosovo and the Inclusion of the Youth in the Justice Sector”, on July 14, 2020, the Humanitarian Law Center Kosovo organized an online conference, through the ZOOM platform. The 2019 annual report on the monitoring of trials related to the armed conflict in Kosovo titled “War Crimes Trials – Still at the beginning” was launched at the conference. The report was presented by the Project Coordinator, Anka Kurteshi Hajdari, and a panel discussion was held on the topic “Challenges in prosecuting of war crimes in Kosovo – what is the way out?”

Introductory remarks in the online conference were given by the Minister of Justice, Mr. Selim Selimi; UK Ambassador in Kosovo, Mr. Nicholas Abbott and Mr. Lukasz Korecki, Acting Head of EUSR for Rule of Law and Legal Section.

Experts of various fields involved with the investigation and prosecution of war crimes took part in the discussion on the topic “Challenges in prosecuting of war crimes in Kosovo – what is the way out?”, including:

Drita Hajdari – SPRK Prosecutor, Head of the War Crimes Department;

Kreshnik Radoniqi – Judge in the Special Department at the Court of Appeals;

Dejan Vasić – Lawyer of Serbian defendants accused for war crimes in Kosovo;

Petko Petkov – Lead Monitor of International Crimes, EULEX Kosovo; and

Fadil Gashi – Director of the Directorate for the Investigation of Serious Crimes.

Panelists shared the challenges they face in prosecuting war crimes and offered suggestions on how to overcome such obstacles, in order to have more results in prosecuting the perpetrators of war crimes in Kosovo.

106361071_297246918319714_2850792573874136175_n

Radio Kfor – “ARTPOLIS” MODEL I PUNËS NË EKIP MULTIETNIK DHE SHEMBULL I NJË TË ARDHME MULTIETNIKE

29 Qershor, 2020

“Nuk është e mjaftueshme të flasim për paqen, duhet besuar në të dhe duhet punuar për të”, kështu ka thënë, Eleanor Roosevelt, e ata që punojnë çdo moment për paqen janë edhe komuniteti i organizatës joqeveritare “Artpolis”, që funksionon që nga viti 2004, duke vënë në jetë tre shtyllat kryesore: Promovimin e Artit, Kulturës dhe Bashkëjetesën Multietnike, duke përdorur dialogun social si dhe teatrin si mjete për promovimin e diversitetit shoqëror në Kosovë. Përgjegjësja për marrëdhënie publike nga “Artpolis”, Venera Ismaili, për Radio KFOR-in shpalosi vizionin që ka organizata në fjalë: “Ne kemi si vizion që të krijojmë një shoqëri e cila është e bazuar në vlera feministe, gjithmonë përmes teatrit dhe kulturës . Pastaj duke bërë fuqizimin e grave dhe të rinjve, që këta të jenë nxitës dhe shtytës për ndryshime shoqërore në Kosovë e rajon.  Në të gjitha aktivitetet ne tentojmë dhe synojmë që të ketë një gjithë përfshirje: gra, burra, vajza, djem të komunitetit shqiptar, serb, rom, boshnjak, turk … të të gjitha komuniteteve që jetojnë në Kosovë si dhe me gjithëpërfshirje nënkuptojmë edhe përfshirjen e personave me aftësi të kufizuara. Gjithëpërfshirja e tyre nuk është vetëm nëpër trajnime, por edhe në punë e aktivitete të tjera ku ata përfshihen si vullnetar e rast konkret e kemi festivalin FemArt”.

I përfshirë në aktivitete multietnike që organizon në vazhdimësi “Artpolis”, është edhe  Stefan Stojanoviç që vjen nga komuniteti serb , i cili për Radio KFOR-in tregon përvojën e bashkëpunimit ndëretnik me shqiptarë e komunitete të tjera: “Unë jam pjesë e “Artpolis” për rreth 5 vite dhe kam bashkëpunuar me të gjitha komunitetet në Kosovë dhe nga të gjitha këto bashkëpunime kam përvojë të shumë të mirë dhe kujtime shumë të mira. Ne tani jemi bërë miq dhe mbajmë kontakte me njëri-tjetrin. Së bashku kemi punuar në shumë projekte, veçanërisht në ato që kanë lidhje me artin, aktrimin e muzikën. Kam bashkëpunuar në një projekt në lidhje me sektorin e IT-së me shqiptarë dhe romë, nga të cilët kam përvojën më të mirë. Mësuar nga përvoja e vjetër mund të them vetëm se të gjithë jemi njerëz dhe duhet t’i japim njëri-tjetrit një shans. Në fillim të gjithë mund të jemi skeptikë, por kur njerëzit takohen me njëri-tjetrin, ata madje bëhen miq.”
Ndërsa, Muhamet Ademi, 20 vjeçar që vjen nga komuniteti egjiptian në Kosovë, përveç eksperiencës së mirë që ka pasur me komunitetet e tjera në “Artpolis”, përmes frekuencave të Radio KFOR-it ka e edhe një mesazh: “Falë ‘Artpolis, kam bërë një shoqëri shumë të madhe jo vetëm të komunitetit tim por edhe plot komunitete të tjera si serb, shqiptar e etni të tjera . Bashkëpunimi mes të rinjve të të gjitha komuniteteve në Kosovë, është çelësi i suksesit për një të ardhme më mirë për të rinjtë në Kosovë”.

Megjithëse pandemia e shkaktuar nga ‘Covid-19’, ka ndaluar shumë aktivitete gjithandej botës “Artpolis”, nuk ka ndaluar asnjëherë me aktivitete multietnike por të njëjtat janë zhvendosur online. Ndër to janë edhe klubet teatrale nga projekti me 20 shkollat kampione të Kosovës,  nxënësit e të cilave vazhdimisht kanë sjell performanca online si dhe janë mbajtur trajnime  po ashtu online, më nxënës që vijnë nga të gjitha komunitetet në Kosovë.
Qendra “Artpolis” po vazhdon të mbetet model i punës në ekip multietnik dhe shembull i një të ardhme multietnike në Kosovë.