107993255_2315121385464124_5613802706381803523_n

The online conference “Challenges in prosecuting of war crimes in Kosovo – what is the way out?”

14.07.2020

Under the project “Monitoring Conflict Related Crime Trials in Kosovo and the Inclusion of the Youth in the Justice Sector”, on July 14, 2020, the Humanitarian Law Center Kosovo organized an online conference, through the ZOOM platform. The 2019 annual report on the monitoring of trials related to the armed conflict in Kosovo titled “War Crimes Trials – Still at the beginning” was launched at the conference. The report was presented by the Project Coordinator, Anka Kurteshi Hajdari, and a panel discussion was held on the topic “Challenges in prosecuting of war crimes in Kosovo – what is the way out?”

Introductory remarks in the online conference were given by the Minister of Justice, Mr. Selim Selimi; UK Ambassador in Kosovo, Mr. Nicholas Abbott and Mr. Lukasz Korecki, Acting Head of EUSR for Rule of Law and Legal Section.

Experts of various fields involved with the investigation and prosecution of war crimes took part in the discussion on the topic “Challenges in prosecuting of war crimes in Kosovo – what is the way out?”, including:

Drita Hajdari – SPRK Prosecutor, Head of the War Crimes Department;

Kreshnik Radoniqi – Judge in the Special Department at the Court of Appeals;

Dejan Vasić – Lawyer of Serbian defendants accused for war crimes in Kosovo;

Petko Petkov – Lead Monitor of International Crimes, EULEX Kosovo; and

Fadil Gashi – Director of the Directorate for the Investigation of Serious Crimes.

Panelists shared the challenges they face in prosecuting war crimes and offered suggestions on how to overcome such obstacles, in order to have more results in prosecuting the perpetrators of war crimes in Kosovo.

Index_of_ethnic_stereotypes

Index of ethnic stereotypes in Kosovo

17.07.2020

This research is a part of the Kosovo Coalition for Reconciliation project, funded by the European Union Office in Pristina. It was conducted by students of the University of Pristina and their colleagues in northern Kosovo, under the mentorship of NGO AKTIV experts. The main objective of this research is to mobilize students and young leaders in Kosovo in initiatives aiming to identify and deconstruct ethnic stereotypes.

Kosovo report 2019 ALB SRB ENG cover (1)-page-001

ANNOUNCMENT

10.07.2020

Humanitarian Law Center Kosovo (HLCK) invites you to participate in the online conference on the topic:

“Challenges in prosecuting war crimes in Kosovo-what is the way out?”

HLC Kosovo has published its annual report for 2019 on the monitoring of conflict related crime trials in Kosovo, on 13th of May 2020. A short presentation of the report and main findings will be presented during the online conference.

The conference will be organized online, via ZOOM platform on the 14h of July 2020 from 10:30 hrs.

Please find the agenda for the conference attached to this invitation.

Please find the link to join the conference: https://zoom.us/j/93560389814

With respect,

Humanitarian Law Center Kosovo

106361071_297246918319714_2850792573874136175_n

Radio Kfor – “ARTPOLIS” MODEL I PUNËS NË EKIP MULTIETNIK DHE SHEMBULL I NJË TË ARDHME MULTIETNIKE

29 Qershor, 2020

“Nuk është e mjaftueshme të flasim për paqen, duhet besuar në të dhe duhet punuar për të”, kështu ka thënë, Eleanor Roosevelt, e ata që punojnë çdo moment për paqen janë edhe komuniteti i organizatës joqeveritare “Artpolis”, që funksionon që nga viti 2004, duke vënë në jetë tre shtyllat kryesore: Promovimin e Artit, Kulturës dhe Bashkëjetesën Multietnike, duke përdorur dialogun social si dhe teatrin si mjete për promovimin e diversitetit shoqëror në Kosovë. Përgjegjësja për marrëdhënie publike nga “Artpolis”, Venera Ismaili, për Radio KFOR-in shpalosi vizionin që ka organizata në fjalë: “Ne kemi si vizion që të krijojmë një shoqëri e cila është e bazuar në vlera feministe, gjithmonë përmes teatrit dhe kulturës . Pastaj duke bërë fuqizimin e grave dhe të rinjve, që këta të jenë nxitës dhe shtytës për ndryshime shoqërore në Kosovë e rajon.  Në të gjitha aktivitetet ne tentojmë dhe synojmë që të ketë një gjithë përfshirje: gra, burra, vajza, djem të komunitetit shqiptar, serb, rom, boshnjak, turk … të të gjitha komuniteteve që jetojnë në Kosovë si dhe me gjithëpërfshirje nënkuptojmë edhe përfshirjen e personave me aftësi të kufizuara. Gjithëpërfshirja e tyre nuk është vetëm nëpër trajnime, por edhe në punë e aktivitete të tjera ku ata përfshihen si vullnetar e rast konkret e kemi festivalin FemArt”.

I përfshirë në aktivitete multietnike që organizon në vazhdimësi “Artpolis”, është edhe  Stefan Stojanoviç që vjen nga komuniteti serb , i cili për Radio KFOR-in tregon përvojën e bashkëpunimit ndëretnik me shqiptarë e komunitete të tjera: “Unë jam pjesë e “Artpolis” për rreth 5 vite dhe kam bashkëpunuar me të gjitha komunitetet në Kosovë dhe nga të gjitha këto bashkëpunime kam përvojë të shumë të mirë dhe kujtime shumë të mira. Ne tani jemi bërë miq dhe mbajmë kontakte me njëri-tjetrin. Së bashku kemi punuar në shumë projekte, veçanërisht në ato që kanë lidhje me artin, aktrimin e muzikën. Kam bashkëpunuar në një projekt në lidhje me sektorin e IT-së me shqiptarë dhe romë, nga të cilët kam përvojën më të mirë. Mësuar nga përvoja e vjetër mund të them vetëm se të gjithë jemi njerëz dhe duhet t’i japim njëri-tjetrit një shans. Në fillim të gjithë mund të jemi skeptikë, por kur njerëzit takohen me njëri-tjetrin, ata madje bëhen miq.”
Ndërsa, Muhamet Ademi, 20 vjeçar që vjen nga komuniteti egjiptian në Kosovë, përveç eksperiencës së mirë që ka pasur me komunitetet e tjera në “Artpolis”, përmes frekuencave të Radio KFOR-it ka e edhe një mesazh: “Falë ‘Artpolis, kam bërë një shoqëri shumë të madhe jo vetëm të komunitetit tim por edhe plot komunitete të tjera si serb, shqiptar e etni të tjera . Bashkëpunimi mes të rinjve të të gjitha komuniteteve në Kosovë, është çelësi i suksesit për një të ardhme më mirë për të rinjtë në Kosovë”.

Megjithëse pandemia e shkaktuar nga ‘Covid-19’, ka ndaluar shumë aktivitete gjithandej botës “Artpolis”, nuk ka ndaluar asnjëherë me aktivitete multietnike por të njëjtat janë zhvendosur online. Ndër to janë edhe klubet teatrale nga projekti me 20 shkollat kampione të Kosovës,  nxënësit e të cilave vazhdimisht kanë sjell performanca online si dhe janë mbajtur trajnime  po ashtu online, më nxënës që vijnë nga të gjitha komunitetet në Kosovë.
Qendra “Artpolis” po vazhdon të mbetet model i punës në ekip multietnik dhe shembull i një të ardhme multietnike në Kosovë.